Hogyan terítsünk helyesen
30-08-2024Tegyen mély benyomást a tökéletes terítéssel és tudja meg, hogyan kell bánni az evőeszközökkel

Meghívást kapott egy ünnepi bankettre vagy szeretné meglepni szeretteit egy mesebeli királyi vendégséggel? Így vagy úgy, mindenképpen ügyelnie kell (legalább) a terítés alapvető szabályaira.
Hogyan helyezzük el az evőeszközöket?
Alig várja, hogy elkápráztassa vendégeit új, fényes evőeszközökkel? az igazat megvallva, ha csak összevissza szétdobálja az evőeszközöket, akkor várhat a meglepetésre. Minden egyes darabnak, még egy kis teáskanálnak is, pontos helye van az ünnepi asztalon.
Míg a kétfogásos menünél az alábbiak ismertek:
• Leveses kanál és a kés a tányér jobb oldalán
• A villa a tányér bal oldalán található

A többfogásos étkezésnél az evősezközöket a következő módon helyezze el:
A tányér bal oldalán:
• Salátás villa
• Halvilla
• Villa a főételhez
A tányér jobb oldalán:
• Salátás kés
• Leveses kanál
• Teás kanál
• Kés a halhoz
• Kés a főételhez
A tányér felett:
• Desszertes kés
• Desszertes kanál
• Desszertes villa
De ne feledje. A teli asztallal kellemetlenség is jár. A bal oldalra ne tegyen háromnál több, a jobb oldalra négynél több evőeszközt. Inkább hozza őket később. A következő fogással együtt.

Hogyan használjuk az evőeszközt?
Úgy, ahogy a terítésnek, az étkezésnek is megvannak a maga szabályai. Az első, nagyon triviális, a megfelelő fogás. A kést vegye a jobb kézbe, a villát a bal kézbe. Ha balkezes, természetesen, használja fordítva.
További szabályok:
• Ne nyalogassuk a kést
• Ne csikorogjunk a tányéron
• A kávés kanalat ne vegyük a szánkba
• A kést ne töröljük az ételhez vagy a villához
• Az evőeszköket ne tegyük a csészébe vagy a tálakba
+ Trükk az evőeszközzel
Befejezte az étkezést, vagy csak rövid szünetet tart? Ne hagyja, hogy a pincér találja ki. Mondja el az evőeszközökkel. A késnek és a villának megvan a saját „jelnyelve“, amelyet könnyen megtanulhat. Képzelje el egy tányért, mint órát, evőeszközöket, mint a mutatókat. Az „időben történő utazást“ a következő módon jelezheti:
Szünet:
Az evőeszközök nyitottan fekszenek a tányéron Leggyakrabban négy és nyolc óránál.
Elfogyasztott étel:
Az evőeszközök a központtal párhuzamosan fekszenek. Leggyakrabban négy óra húsz percnél.
Vagy fogyassza el az ételt az utolsó morzsáig és mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy ízlett az étel és elvihetik a terítéket.
Jó étvágyat!
