Tegyen mély benyomást a tökéletes terítéssel és tudja meg, hogyan kell bánni az evőeszközökkel

Meghívást kapott egy ünnepi bankettre vagy szeretné meglepni szeretteit egy mesebeli királyi vendégséggel? Így vagy úgy, mindenképpen ügyelnie kell (legalább) a terítés alapvető szabályaira. 

Hogyan helyezzük el az evőeszközöket?

Alig várja, hogy elkápráztassa vendégeit új, fényes evőeszközökkel? az igazat megvallva, ha csak összevissza szétdobálja az evőeszközöket, akkor várhat a meglepetésre. Minden egyes darabnak, még egy kis teáskanálnak is, pontos helye van az ünnepi asztalon.

Míg a kétfogásos menünél az alábbiak ismertek:

•  Leveses kanál és a kés a tányér jobb oldalán

  •  A villa a tányér bal oldalán található

A többfogásos étkezésnél az evősezközöket a következő módon helyezze el:

A tányér bal oldalán:

  •  Salátás villa
  •  Halvilla
  •  Villa a főételhez

A tányér jobb oldalán:

•  Salátás kés
•  Leveses kanál
•  Teás kanál
•  Kés a halhoz
•  Kés a főételhez

A tányér felett:

•  Desszertes kés
•  Desszertes kanál
•  Desszertes villa

De ne feledje. A teli asztallal kellemetlenség is jár. A bal oldalra ne tegyen háromnál több, a jobb oldalra négynél több evőeszközt. Inkább hozza őket később. A következő fogással együtt.

Hogyan használjuk az evőeszközt?

Úgy, ahogy a terítésnek, az étkezésnek is megvannak a maga szabályai. Az első, nagyon triviális, a megfelelő fogás. A kést vegye a jobb kézbe, a villát a bal kézbe. Ha balkezes, természetesen, használja fordítva.

További szabályok:

  •  Ne nyalogassuk a kést
  •  Ne csikorogjunk a tányéron
  •  A kávés kanalat ne vegyük a szánkba
  •  A kést ne töröljük az ételhez vagy a villához
  •  Az evőeszköket ne tegyük a csészébe vagy a tálakba

+ Trükk az evőeszközzel

Befejezte az étkezést, vagy csak rövid szünetet tart? Ne hagyja, hogy a pincér találja ki. Mondja el az evőeszközökkel. A késnek és a villának megvan a saját „jelnyelve“, amelyet könnyen megtanulhat. Képzelje el egy tányért, mint órát, evőeszközöket, mint a mutatókat. Az „időben történő utazást“ a következő módon jelezheti:

Szünet:
Az evőeszközök nyitottan fekszenek a tányéron Leggyakrabban négy és nyolc óránál.

Elfogyasztott étel:
Az evőeszközök a központtal párhuzamosan fekszenek. Leggyakrabban négy óra húsz percnél.

Vagy fogyassza el az ételt az utolsó morzsáig és mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy ízlett az étel és elvihetik a terítéket.

Jó étvágyat!