Készítsen házi tésztát, akárcsak egy igazi séf
04-11-2024Pappardelle paradicsomszósszal Martin Záhumenský receptje alapján

Fantasztikus, friss, ízletes és felejthetetlen, mint egy toszkánai nyár. Martin Záhumenský séf egy egyszerű olasz „pasta“ – pappardelle sült paradicsomszósszal – receptjét osztotta meg velünk. Parmezán sajttal, bazsalikommal megszórva és olívaolajjal meglocsolva nagyszerű ízű. Nem nehéz elkészíteni, a gyerekek és a felnőttek is megbirkóznak vele.
Önnek is a paradicsomszószos tészta az egyik kedvenc gyorsan elkészíthető étele? Martin Záhumenský megmutatja, hogy hogyan emelheti kulináris élménnyé. Ahelyett, hogy száraztésztát vásárolnánk, friss tésztát készítünk. A paradicsompüré mellett fokhagymával és fűszernövényekkel sült paradicsomot is használunk majd a szószhoz. Készüljön fel arra, hogy a szokásosnál körülbelül 45 perccel több időt fog a konyhában tölteni. De az eredményért megéri!
ÖSSZETEVŐK
A házi tésztához:
• 400 g sima liszt
• 4 bio tojás
• 1 kiskanál tengeri só
• 1 kiskanál olívaolaj
•
A házi paradicsomszószhoz:
• 1 mogyoróhagyma
• 1 zellerszár
• 3 fokhagymagerezd, olívaolaj
• 2 kanál sűrű paradicsompüré
• csésze zöldségleves alaplé vagy víz
• 1 kg nagy paradicsom, friss fűszernövények (kakukkfű, bazsalikom, oregánó)
• balzsamecet
• egy egész fej fokhagyma,
• só, fekete bors, nádcukor
• parmezán sajt
•
Az elkészítéshez és a főzéshez a következőkre lesz szükségünk:
nagy fa vágódeszka | séfkés | sütőtál | kiváló minőségű vastag aljú serpenyő | tésztakészítő gép vagy sodrófa | lábas a tésztára | mély tányérok
ELKÉSZÍTÉS MENETE
1.
Na kuchynskú dosku nasypeme múku, dnom misky v nej urobíme jamku a rozbijeme do nej vajíčka. Pomocou vidličky zapracujeme vajíčka do múky, kým nevznikne takzvaná mrvenička. Z mrveničky rukami vymiesime hladké cesto. Vytvarujeme z neho bochník, zabalíme do kuchynskej fólie a necháme oddýchnuť cca 60 minút v chladničke.
2.
Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Rajčiny nakrájame na štvrtiny a vložíme do zapekacej misy vyloženej papierom na pečenie. Pridáme celú hlavičku cesnaku, lyžičku trstinového cukru, vetvičky bazalky, tymianu a oregana. Osolíme, okoreníme, prelejeme olivovým olejom a balzamikom. Pečieme 30 minút.
3.
Medzitým si pripravíme základ omáčky – soffritto*. Šalotku, zeler a cesnak nakrájame nadrobno a dozlatista osmažíme na olivovom oleji. Pridáme rajčinový pretlak, podlejeme vývarom alebo vodou, osolíme, okoreníme a dusíme cca 10 minút.
*Pozn. od autora receptu:
Soffritto sa v talianskej kuchyni používa ako aromatický základ zložený z cibule, stopkového zeleru,
mrkvy alebo cesnaku. Používa sa pri príprave jedál z mäsa, rýb aj zeleniny.



4.
Z upečenej zeleniny odstránime stopky byliniek, cesnak vytlačíme a všetko vložíme do panvice so základom omáčky. Rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou, korením a balzamikom a redukujeme na miernom ohni cca 10 minút.
5.
Cesto vytiahneme z chladničky a rozdelíme na štyri približne rovnaké časti. Trošku ho pritlačíme dlaňou a vložíme do strojčeka na cestoviny na najvyšší stupeň. Tento postup zopakujeme ešte trikrát. Potom cesto prevaľkáme cez strojček vždy na menšom a menšom stupni, až sa zastavíme na treťom. Ak nemáme k dispozícii strojček, cesto musíme vyvaľkať ručne na hrúbku cca 0,2 mm.
6.
Jednotlivé pláty nakrájame cez strojček s nadstavcom na rezance. Pomúčime, stočíme do hniezda. Ak nemáme strojček, dobre pomúčený plát zvinieme do rolády a nakrájame ostrým nožom na cca 0,7 mm hrubé pásy. Roztiahneme ich, pomúčime a stočíme do hniezda. Varíme vo vriacej osolenej vode 1 až 2 minúty.



7.
Uvarené cestoviny scedíme a pridáme k omáčke, dobre premiešame a podávame ozdobené sviežimi cherry paradajkami, nastrúhaným parmezánom, bazalkou a preliate extra panenským olivovým olejom. Dobrú chuť!


V roku 2015 získal prestížne ocenenie kuchár Veľkej Británie – UK Game Chef of the Year ako vôbec prvý cudzinec v histórii. V Londýne pôsobil 11 rokov a skúsenosti zbieral v reštaurácii Gordona Ramsayho či v reštauráciách ocenených hviezdami Michelin. Neskôr žil v Toskánsku, kde takmer 6 rokov organizoval obľúbené gurmánske pobyty. Známy porotca zo súťaže MasterChef sa po 20 rokoch vrátil na Slovensko. Momentálne pracuje na otvorení vlajkovej reštaurácie svojej značky Pappa Mia v Prešove.