Miért nem elég 1 kés
01.03.2022Ismerje meg a kenyér-, hús- és zöldségkések nyújtotta előnyöket
Meddig
szórakoztatná egy olyan zenekar, amely csak egy hangszeren – például csak
fuvolán játszik?
Képes lenne egy kőműves úgy is egy jó házat építeni, ha ő méri a
síkot, ő keveri be a habarcsot, és ő simítja a falakat a vízmértékkel?
És lehet-e szórakoztató és hatékony a szeletelés, ha a szakács mindent
csak
egy késsel csinál? Pontosan ezzel fogunk foglalkozni az Akadémiai szintű
szeletelés elnevezésű új sorozatunk első részében.
A szeletelőmesternek
szüksége
van a kések ideális összeállítására
Egyes késeket kifejezetten az
adott szeletelési típushoz fejlesztették ki. Ezért fontos, hogy egy teljes
körű késösszeállításunk legyen. Például egy keskeny penge a hús minden
barázdájába belemegy, egy kis penge ügyesebben hámozza meg a burgonyát,
egy széles pedig jobban aprítja a fűszernövényeket.
Azt is mondhatná, hogy vajon ez nem felesleges luxus? Mi pedig azt
mondanánk – tényleg gazdaságos lesz, ha tönkreteszi
a „mindenre jó” kését, vagy a szeletelés során túl sok lesz a
hulladék, esetleg szétlapítja a kenyeret?
A kések alapfelosztása
Kenyérre
A kenyérszeletelő kések
recéi olyan könnyen vágják át
a péksüteményeket, hogy nehezen fog visszatérni a régi késéhez.
Hogy a szeletelés még kényelmesebb legyen,
a Gaya Wooden vágódeszkát javasoljuk.
Steakkések
Gyakorlatilag bármi szeletelhető vele, ami a szokványos asztali késsel nem sikerül – a steak-eken kívül hasznát veszi a pizzák és hamburgerek szeletelésénél is.
Sajtokra
A kés pengéje kifejezetten két egymást követő művelethez lett kialakítva – először felszeleteli a kemény sajtot, majd a hegyével a szeletet felszúrja.
Santoku kés
A japánok szerint 3 dologra kiváló: szeletelésre, darabolásra és aprításra. Vastagabb és szélesebb a pengéje, és egyes kések fogazottak. Ez lehetővé teszi, hogy levegő kerüljön a penge és az étel közé, így a nyesedék nem tapad a késhez, hanem a deszkára esik. A széles pengék lapátként is használhatók – lapátolja fel a felszeletelt húst vagy zöldséget, és dobja a fazékba.
Adagoláshoz
A keskeny és hosszú penge könnyedén hozzáfér a csirke, lazac vagy bármilyen húsfajta összes hajlatába. Ügyesen elválasztja a csontot, ízületet vagy mirigyet a többi résztől. Ha Ön egy ínyenc szakács, egy ilyen kés nem hiányozhat a felszereléséből.
Zöldségre és gyümölcsre
Ha pedig szívesen ad zöldséget a húshoz, biztosan értékelni fogja a kisebb pengéjű és markolatú késeket. A krumplit remekül meghámozzák, de például az alma magházát is kiszedik.
Sushi és sashimi kések
Rendkívül hosszú a pengéjük, és tökéletesen vékony szeleteket lehet velük vágni. Jobbkezesekhez igazítva készültek – az egyik oldalon csiszolt penge és ergonomikusan kialakított bambuszmarkolat.
Rendelje meg a kések ideális összeállítását online
Rájött már, hogy milyen késekre van szüksége a konyhájában? Reméljük, hogy ettől kezdve a szeletelések összes fajtája jelentősebb fennakadás nélkül fog menni. De továbbra is kísérjen bennünket figyelemmel. A Lunasol Akadémiai szintű szeletelés következő részében egy másik érdekes témát tűzünk késhegyre. A Lunasol kések széles kínálata megtekintéséhez kattintson ide.