Hogyan válasszuk ki a késeket úgy...
30.09.2022... hogy a kincseinkké váljanak
A világhírű mesterszakács, Wolfgang Puck mosolyogva mesél egy gyerekkori történetet a vasárnapi hússzeletről. Arról, hogy hetente csak egyszer ehetett húst, és hogy a helyzetből hogyan „vágta ki” magát. A vasárnapi schnitzel-t két részre vágta, a másik felét eltette hétfőre – így egy héten kétszer ehetett húst. Akkoriban valószínűleg nem igazán érdekelte, hogy milyen késsel. Viszont a hírneve tetőfokán, amikor például az Oscar-gála cateringjét vezényelte, csak úgy egy tökéletes felszerelés nélkül nem jutott volna messzire. De még a házi séfek is nagyon jól tudják, hogy a megfelelő kések valóságos kincsnek számítanak a konyhában.
A szeletelésben törjön az élre
Előző cikkünkben kifejtettük, hogy miért nem elég a konyhában 1 kés. A késfajták alapfelosztását már bemutattuk. Ha a háztartásában egy igazi Wolfgang Puck szeretne lenni, és nemcsak egy egyszerű otthoni szakács, akkor szükséges, hogy az ismereteit folyamatosan elmélyítse. Így nemcsak a megfelelő felszerelést fogja kiválasztani, de a többi szakácsot is kiiskolázhatja.
Az
egyes számú „profi játékos”
a főszakács kése
Kezdetben
érdemes kiválasztani azt a kést, amelyet a leggyakrabban fog használni.
A sztárjátékost. Aztán köré építheti a saját összeállítását. A Lunasol Premium főszakács kés
egyesíti a nagyméretű, egyben fürge kés előnyeit. Kiváló minőségű,
jégben edzett, német acélból készült, amelyet teljes egészében egy
kemény POM-műanyagból készült ergonomikus markolatba eresztettek.
Így a kezében magabiztosan fogja tartani a hús vagy a zöldség szeletelése
közben. Vagy például a fokhagyma szétzúzására kiválóan megfelel a kés
lapja – azzal a látvánnyal együtt, hogy profi szakácsként fogja a
fokhagymát az „asztalhoz csapni”.
A késpenge alapanyaga kifejezetten fontos
Vajon egy lovag megnyerné a csatát, ha papírkardja lenne? Hasonlóképpen, sikeres volna-e egy szakács, ha a kés pengéje nem minőségi alapanyagból készült volna? A hatékony munkavégzéshez a damaszkuszi vagy rozsdamentes acél penge választását javasoljuk. A rozsdamentes acél nem igényel gyakori késápolást, ellenáll a korróziónak, tehát hosszú időn át nem változik meg a formája. Ezt a késfajtát a leginkább a santoku kés képviseli. A damaszkuszit az eredeti, csodálatos mintái teszik különlegessé, amelyek az évgyűrűkre emlékeztetnek. A rozsdamentes acéltól a megjelenésében különbözik, egyébként nincs sok különbség közöttük. Emellett strapabíró és a karbantartása is egyszerű. Nálunk például a Lunasol Platinum damaszkuszi acélból készült konyhakést választhatja.
A keményebb
acél magától
értetődően jobb?
Talán
ismerősen hangzik. Egyik nap úgy érzi, mintha egy mamutfenyőt is át tudna
szelni, néhány nap múlva pedig már egy főtt répát is alig. Ez nem jelenti
szükségszerűen azt, hogy a kés nem minőségi. Valószínűleg ez az a fajta
lágyacél penge, amelynek megvannak az előnyei és hátrányai. Egyszerre
ellenállóbb az ütésekkel szemben és hajlékonyabb, így a pulyka
szeletelésében is nyerő lesz. Másrészt természetes, hogy gyakrabban kell
csiszolni.
A kemény acél viszont sokáig éles marad, de törvényszerűen nem olyan
hajlékony, és a kemény ütődéseket megsínyli.
És mit szólna az arany – vagy inkább acél – középúthoz? Mindkét
fajta előnyeit egyesíti a Premium S-Art kés, amely a művész,
Reto Bärschi formatervezése alapján készült. Megtartja az élességét,
ugyanakkor hajlékony és strapabíró.
A megfelelő
késformával
igazi konyha-nindzsa lesz
Önnek
a japán vagy a német késforma felel meg? A „hintázó” szeleteléshez a
kerekebb, német stílusú pengék alkalmasabbak.
Egy igazi konyhai szamurájnak azonban szüksége van egy egyenesebb pengéjű
japán santokura is, amely kiválóan alkalmas a felülről történő
aprításhoz. A lapján lévő barázdáknak hála a zöldségek nem tapadnak
rá a szeletelésük során. Lapátként is funkcionál, hogy a zöldségek
gyorsan a serpenyőbe kerüljenek. A santoku kések széles pengéjén kívül
pedig a széles választékuknak is
örülni fog.
Könnyítse
meg a sushi elkészítését
és a hal kifilézését
Ön
is rajong a sushiért? A sushihoz a legjobb kés az, amelyiknek csak egyik
oldala csiszolt. Tökéletes a hal igényes kifilézéséhez is, mivel
könnyedén elválasztja a bőrt a hústól.
A Lunasol Premium S-Art sushikésünk
pengéjének a jobb oldala csiszolt – tehát jobbkezeseknek való. Ugyanakkor
a használatát egyéb élelmiszereken nem javasoljuk, mivel a vágás hajlamos
elcsúszni. Ebben az esetben használja helyette a hagyományos, kétoldalas
kést.
Alapvetően
fontos
a kényelmes késmarkolat
Vajon Roger Federerből lett volna-e teniszkirály, ha az ütő nem ül a kezében? Ehhez hasonlóan a szakácsok világranglistáján sem lehet feljebb lépni a megfelelő markolat nélkül. A fogásának kényelmesnek kell lennie. Azután jöhetnek számításba a további kritériumok. Például az alapanyag.
A műanyag
és az üvegszálas strapabíró,
a fa egyedülálló
Valószínűleg a leggyakrabban a műanyag markolatot használják. Még a kiélezett helyzetekben sem fogja cserben hagyni – strapabíró, könnyen karbantartható és nagyon sokáig kitart. Az üvegszálas hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és szintén rendkívül szilárd. Ha viszont a fáért rajong, akkor a dobozban tárolt Basic steakkés készlet mindenképpen érdekelni fogja. Természetesen több törődést igényel, de az egyedisége örömmel fogja eltölteni a szívét – ugyanis nincs két egyforma famarkolat.
Tesztelje az egyensúlyát
A gulyás főzésénél érvényes az – amennyi hús, annyi hagyma szabály. Ugyanezt az elvet alkalmazhatjuk a kés két fő részére is. A pengének és a markolatnak azonos súlyúnak kell lennie, hogy jól lehessen irányítani, és ne sérüljön a csukló. Ezt hogyan állapíthatja meg? Helyezze a kést a mutatóujjára, pontosan a penge és a markolat közötti helyen. Ha egyik vége sem billen lefelé, akkor a kés tökéletesen kiegyensúlyozott.
A késkészlettel helyet és időt spórol
Ha nem szeretné az egyes modelleket külön-külön megvásárolni, akkor a 6 különböző késből álló Profi-Line készlet a rozsdamentes acél pengével és a műanyag markolattal lesz Önnek a tökéletes. Ráadásul a praktikus bambuszállvány a késeket mindig a keze ügyében tartja a munkaterületén.