Hogyan terítsünk helyesen
20.02.2020Tegyen mély benyomást a tökéletes terítéssel és tudja meg, hogyan kell bánni az evőeszközökkel
Meghívást kapott egy ünnepi bankettre vagy
szeretné meglepni szeretteit egy mesebeli királyi vendégséggel? Így vagy
úgy, mindenképpen ügyelnie kell (legalább) a terítés alapvető
szabályaira.
Hogyan helyezzük el az evőeszközöket?
Alig várja, hogy elkápráztassa vendégeit
új, fényes evőeszközökkel? az igazat megvallva, ha csak összevissza
szétdobálja az evőeszközöket, akkor várhat a meglepetésre. Minden egyes
darabnak, még egy kis teáskanálnak is, pontos helye van az ünnepi
asztalon.
Míg a kétfogásos menünél az alábbiak ismertek:
- Leveses kanál és a kés a tányér jobb oldalán
- A villa a tányér bal oldalán található
A többfogásos étkezésnél az evősezközöket a következő módon helyezze el:
A tányér bal oldalán:
- Salátás villa
- Halvilla
- Villa a főételhez
A tányér jobb oldalán:
- Salátás kés
- Leveses kanál
- Teás kanál
- Kés a halhoz
- Kés a főételhez
A tányér felett:
- Desszertes kés
- Desszertes kanál
- Desszertes villa
De ne feledje. A teli asztallal kellemetlenség is jár. A bal oldalra ne
tegyen háromnál több, a jobb oldalra négynél több evőeszközt. Inkább
hozza őket később. A következő fogással együtt.
Hogyan használjuk az evőeszközt?
Úgy, ahogy a terítésnek, az étkezésnek is megvannak a maga szabályai. Az első, nagyon triviális, a megfelelő fogás. A kést vegye a jobb kézbe, a villát a bal kézbe. Ha balkezes, természetesen, használja fordítva.
További szabályok:
- Ne nyalogassuk a kést
- Ne csikorogjunk a tányéron
- A kávés kanalat ne vegyük a szánkba
- A kést ne töröljük az ételhez vagy a villához
- Az evőeszköket ne tegyük a csészébe vagy a tálakba
+ Trükk az evőeszközzel
Befejezte az étkezést, vagy csak rövid
szünetet tart? Ne hagyja, hogy a pincér találja ki. Mondja el az
evőeszközökkel. A késnek és a villának megvan a saját „jelnyelve“,
amelyet könnyen megtanulhat. Képzelje el egy tányért, mint órát,
evőeszközöket, mint a mutatókat. Az „időben történő utazást“ a
következő módon jelezheti:
Szünet:
Az evőeszközök nyitottan fekszenek a tányéron Leggyakrabban négy és nyolc
óránál.
Elfogyasztott étel:
Az evőeszközök a központtal párhuzamosan fekszenek. Leggyakrabban négy
óra húsz percnél.
Vagy fogyassza el az ételt az utolsó morzsáig és mindenki számára
nyilvánvaló lesz, hogy ízlett az étel és elvihetik a terítéket.
Jó étvágyat!