Hogyan kell tisztítani az evőeszközöket
07.02.2023Szeretné, ha evőeszközei még évek múltán is úgy néznének ki, mintha újak lennének? Mi tudjuk, hogy miként lehet ezt elérni!
Ha komoly összeget fektetett az evőeszközökbe, elvárja, hogy azok több éven át szép fényesek legyenek. A nem megfelelő ápolás az idő múlásával bármilyen evőeszközön tompa foltok, lerakódások és a legrosszabb esetben rozsdafoltok megjelenését eredményezi. Megmutatjuk, hogy hogyan tisztíthatja meg olyan alapanyagok használatával, amelyek általában az otthonában is megtalálhatók.
A kávé, a tea és a vízkő lerakódásai, illetve a vegyszerek okozta károsodás megfelelő gondoskodással megelőzhetők. Ne aggódjon, nincs ebben semmi rendkívüli. A lényeg, hogy minden használat után mossa el az evőeszközeit, mivel a sóval, ecettel, tojással, paradicsomszósszal, savas gyümölcsökkel, vegyi tisztítószerekkel és egyes ásványi sókkal való huzamosabb ideig tartó érintkezés a felületük károsodását és elszíneződését okozhatja. Ez főleg a fényes felületkezeléssel ellátott evőeszközökre vonatkozik. A matt vagy a stone washed (kőmosott) felületkezelésű evőeszközök ápolása kevésbé igényes. Bár a rozsdamentes acél megjelölés azt sugallhatja, hogy az evőeszközök nem rozsdásodhatnak, de ez így nem teljesen igaz. Persze a rozsdamentes acél ellenállóbb a rozsdával szemben, mint a többi alapanyag, mégsem ellenálló teljes mértékben.
Házi megoldásaink
Szabaduljon meg az evőeszközök foltjaitól és a lebegő rozsdától
Citromlé
A citrom
tele van olyan természetes savakkal, amelyeknek erőteljes az antibakteriális
és fertőtlenítő hatása. Ezáltal a rozsda elleni küzdelemben is remek
megoldásnak bizonyulnak. Hogy miképpen?
• Előszöris öblítse le az evőeszközöket meleg vízzel.
• Ezután áztasson egy szalvétát citromlébe, és addig dörzsölje, amíg
meg nem szabadul a foltoktól vagy a rozsdától.
Kólafürdő
A kóla
ugyanolyan savat tartalmaz, mint ami az egyes tisztítószerek összetevőiben
is megtalálható – ez a foszforsav. Emiatt gyakran alkalmazzák a
háztartásban tisztítószerként is. A művelet nagyon egyszerű.
• Tegye az evőeszközöket kólafürdőbe, és hagyja kifejteni a
hatását.
• Öblítse le folyó víz alatt. Csillogóan fényes evőeszköz lesz az
eredmény kólás aromával.
Hogyan kell megtisztítani a rozsdamentes acél evőeszközöket?
Tippek a fényesség visszanyeréséhez
Keményítőfürdő
Ha az evőeszközei már veszítettek a fényükből, fürössze meg őket 15 percen át abban a vízben, amelyben korábban a burgonyát megfőzte. A vízben felszabaduló keményítő eltávolítja róluk a zsírt és visszaadja a fényességüket. A fürdő után öblítse le az evőeszközöket és fényezze ki egy pamutkendővel.
Szódás és alufóliás fürdő
Hogy
megszabaduljon a kávé- és tealerakódásoktól, arra remek módszer a
szódabikarbónás fürdő és az alufólia.
• Tegye az evőeszközöket egy edénybe, öntsön rá vizet, majd tegyen
hozzá egy teáskanál szódabikarbónát és néhány csík alufóliát.
• Alacsony hőfokon forralja fel, majd, ha kihűlt, öblítse le, és
pamutkendővel törölje szárazra.
*Ha nincs szódabikarbónája, helyettesítse sütőporral vagy egy
evőkanál sóval, és a főzést is kihagyhatja.
Készítsen polírozó pasztát
Ha
nincs kedve az evőeszközöket a fürdőben áztatni, készítsen házilag
polírozó pasztát.
• Törje a krétát finom porrá, és folyamatos keveréssel adagoljon hozzá
alkoholt, amíg az állaga pasztaszerűvé válik.
• Vigye fel az evőeszközökre, és egy törlőkendővel polírozza ki.
Öblítse le és törölje szárazra egy törlőkendővel.
Hogyan tisztítsuk az ezüst és az ezüstözött evőeszközöket?
Tippek a fényesség visszanyeréséhez
Házi recept: Keményítőliszt és víz
Az ilyen evőeszköz több törődést és kíméletesebb bánásmódot érdemel. Megfelelő tárolással és rendszeres tisztítással még évtizedek múltán sem veszítik el a szépségüket. A szennyeződések fogkrémmel is könnyen eltávolíthatók, de ettől még nem fognak fényleni. A polírozó paszta házi receptje mindössze két összetevőből áll – keményítőlisztből és vízből. Hagyja megszáradni a keveréket az evőeszközökön, majd puha szivaccsal fényezze ki. Az ezüst evőeszközök ápolásáról és tisztításáról szóló bővebb tájékoztatást megtalálja itt.
Polírozó paszta ezüstre
Ha az evőeszközök tisztítására való házi receptek nincsenek az ínyére, akkor kényeztesse őket egy szépítő kúrával webáruházunkból speciális pasztájával. Vigyen fel egy kis mennyiségű pasztát a törlőkendőre, és óvatosan, lazán dörzsölve a tisztítsa meg az evőeszközöket. Öblítse le folyó víz alatt és törölje szárazra egy törlőkendővel. Ha rendszeresen, de legalább havonta egyszer kifényesíti az evőeszközeit, akkor azok azt sok éven át fénylő csillogással fogják meghálálni.
Hogyan alakulnak ki a víz- és a rozsdafoltok az evőeszközökön?
Az evőeszközökön számos okból rozsda- és vízfoltok keletkeznek. Ezeket a foltokat a leggyakrabban a mosogatógépben történő tisztítás okozza. Hogyan lehet eltávolítani a vízfoltokat az evőeszközökről és megelőzni a rozsdásodást?
Javasoljuk, hogy:
•
A mosogatógépben ellenőrizze a só és a folteltávolító öblítőszer
mennyiségét, és a megfelelő adagolásukat.
• Évente legalább egyszer, de a legjobb lenne háromszor, távolítsa el a
mosogatógépből a vízkövet.
• Mindig ellenőrizze, hogy az evőeszközök alkalmasak-e a mosogatógépbe.
Ha az evőeszközöket a SolaPoint webáruházunkban vásárolta meg, akkor ezt
az információt a termékek weboldalán találja meg.
Hogyan
tároljuk megfelelően
a rozsdamentes acél vagy az ezüstözött evőeszközöket?
A legfontosabb,
hogy az evőeszközöket teljesen tisztán tárolja a fiókban vagy az
evőeszköz-tárolóban.
Ez meggátolja az evőeszközök megfakulását és rozsdásodását:
• Az ezüst evőeszközöket tekerje be szalvétába vagy kendőbe. Minél
kevesebbet érintkezik az evőeszköz a levegővel, annál jobb.
• Tegyen krétát vagy sót az evőeszközfiókba. A kréta és a só
elvonják a nedvességet a környezetből. Ezzel plusz védelmet nyújt az
evőeszközeinek.
Az evőeszközök tárolásáról szóló bővebb tájékoztatást megtalálja
itt.